Skip to content
Suomi
All posts

ūüĒģUSB-C vs HDMI - kumpi voittaa?

IMG_20230314_141724032Puhutaanpa hetki tekniikkaa.

USB-C ja HDMI ovat kaksi yleistä kaapelityyppiä, joita käytetään laitteiden liittämiseen näyttöihin ja televisioihin. Nykyään uskotaan vahvasti, että USB-C-kaapeli tulee korvaamaan HDMI:n tulevaisuudessa. On ihan totta, että USB-C kuulostaa hyvältä paperilla: se on monikäyttöinen, sillä sen avulla voi ladata laitetta, siirtää dataa, katsella kuvaa, kuunnella ääntä ja käyttää hiirtä. Sen läpi toimii myös netti.

USB-C-kaapeli on kuitenkin vahva ehdokas tulevaisuuden standardiksi, vaikka sen k√§yt√∂ss√§ on viel√§ kehitett√§v√§√§. Esimerkiksi USB-C-kaapelit ovat viel√§ herkki√§ h√§iri√∂ille ja sen yhteensopivuusongelmat ovat valitettavan yleisi√§, koska teknologia on viel√§ kehitysvaiheessa. 

USB-C:n sanotaan olevan erinomainen kaapeli useista syistä. Sillä sanotaan olevan on suurempi tiedonsiirtonopeus kuin HDMI-kaapeleilla, mikä tarkoittaa, että USB-C:n kautta voidaan siirtää suuria datamääriä korkealla resoluutiolla nopeammin ja tehokkaammin.

Vaikka USB-C-kaapeli onkin tulevaisuuden standardi erityisesti 8K-kuvan jakamiseen, on maailma vielä hetken 4K. Se kuinka pitkälle USB-C-kaapelia voi käyttää, riippuu monesta seikasta. Kaapeleissa on todellakin eroja ja vain osa jaksaa siirtää erittäin korkealaatuista kuvaa pitkiä matkoja. Esimerkiksi meidän omissa testeissä ollaan saatu USB-C-kaapelissa menemään 4K kuvaa viiden metrin päähän täydellä resoluutiolla ja osa USB-C kaapeleista lupaa jo 16K-kuvaa, mutta kyseiset johdot ovat vain 1 metrisiä. Vertailun vuoksi HDMI-aktiivikaapelilla voi liittää näytön jopa 50 metrin etäisyydeltä - optisella kaapelilla jopa 100 metrin etäisyydeltä 4K resoluutiolla.

Haasteita aiheuttaa myös, että jotkut tietokoneet eivät vielä tue kahta ulkoista näyttöä. Esimerkiksi jos käytössä on samanaikaisesti sekä USB-C-kaapeli että HDMI-kaapeli johtaa usein ongelmiin. Syitä on useita: esimerkiksi jotkin tietokoneet eivät hyväksy tai eivät jaksa pyörittää kahta ulkoista näyttöä, joten HDMI-kaapeli voi olla tarpeen sellaisissa tilanteissa.

Vaikka t√§ss√§kin on tuotu esille ett√§ HDMI voittaa juuri nyt monessa mieless√§, on USB-C kuitenkin  (l√§hi)tulevaisuuden standardi useammastakin syyst√§. Se on yksinkertaisesti eritt√§in monipuolinen kaapeli, joka voi siirt√§√§ ei vain videota, vaan my√∂s √§√§nt√§, ladata laitteita ja k√§ytt√§√§ netti√§. T√§m√§ tarkoittaa, ett√§ USB-C:ll√§ voidaan yhdist√§√§ useita laitteita yhdell√§ kaapelilla, kuten ulkoisia n√§ytt√∂j√§, kaiuttimia ja muita USB-laitteita. T√§m√§ v√§hent√§√§ kaapeleiden m√§√§r√§√§ p√∂yd√§ll√§ kokouksissa tai muissa tilanteissa, joissa on tarve yhdist√§√§ useita laitteita. K√§ytt√§j√§lle t√§m√§ taas on eritt√§in t√§rke√§√§ - ja siihen ei HDMI kykene.