Skip to content
All posts

⚙️ USB-C vs HDMI - kumpi voittaa?

IMG_20230314_141724032Puhutaanpa hetki tekniikkaa.

USB-C ja HDMI ovat kaksi yleistä kaapelityyppiä, joita käytetään laitteiden liittämiseen näyttöihin ja televisioihin. Nykyään uskotaan vahvasti, että USB-C-kaapeli tulee korvaamaan HDMI:n tulevaisuudessa. On ihan totta, että USB-C kuulostaa hyvältä paperilla: se on monikäyttöinen, sillä sen avulla voi ladata laitetta, siirtää dataa, katsella kuvaa, kuunnella ääntä ja käyttää hiirtä. Sen läpi toimii myös netti.

USB-C-kaapeli on kuitenkin vahva ehdokas tulevaisuuden standardiksi, vaikka sen käytössä on vielä kehitettävää. Esimerkiksi USB-C-kaapelit ovat vielä herkkiä häiriöille ja sen yhteensopivuusongelmat ovat valitettavan yleisiä, koska teknologia on vielä kehitysvaiheessa. 

USB-C:n sanotaan olevan erinomainen kaapeli useista syistä. Sillä sanotaan olevan on suurempi tiedonsiirtonopeus kuin HDMI-kaapeleilla, mikä tarkoittaa, että USB-C:n kautta voidaan siirtää suuria datamääriä korkealla resoluutiolla nopeammin ja tehokkaammin.

Vaikka USB-C-kaapeli onkin tulevaisuuden standardi erityisesti 8K-kuvan jakamiseen, on maailma vielä hetken 4K. Se kuinka pitkälle USB-C-kaapelia voi käyttää, riippuu monesta seikasta. Kaapeleissa on todellakin eroja ja vain osa jaksaa siirtää erittäin korkealaatuista kuvaa pitkiä matkoja. Esimerkiksi meidän omissa testeissä ollaan saatu USB-C-kaapelissa menemään 4K kuvaa viiden metrin päähän täydellä resoluutiolla ja osa USB-C kaapeleista lupaa jo 16K-kuvaa, mutta kyseiset johdot ovat vain 1 metrisiä. Vertailun vuoksi HDMI-aktiivikaapelilla voi liittää näytön jopa 50 metrin etäisyydeltä - optisella kaapelilla jopa 100 metrin etäisyydeltä 4K resoluutiolla.

Haasteita aiheuttaa myös, että jotkut tietokoneet eivät vielä tue kahta ulkoista näyttöä. Esimerkiksi jos käytössä on samanaikaisesti sekä USB-C-kaapeli että HDMI-kaapeli johtaa usein ongelmiin. Syitä on useita: esimerkiksi jotkin tietokoneet eivät hyväksy tai eivät jaksa pyörittää kahta ulkoista näyttöä, joten HDMI-kaapeli voi olla tarpeen sellaisissa tilanteissa.

Vaikka tässäkin on tuotu esille että HDMI voittaa juuri nyt monessa mielessä, on USB-C kuitenkin  (lähi)tulevaisuuden standardi useammastakin syystä. Se on yksinkertaisesti erittäin monipuolinen kaapeli, joka voi siirtää ei vain videota, vaan myös ääntä, ladata laitteita ja käyttää nettiä. Tämä tarkoittaa, että USB-C:llä voidaan yhdistää useita laitteita yhdellä kaapelilla, kuten ulkoisia näyttöjä, kaiuttimia ja muita USB-laitteita. Tämä vähentää kaapeleiden määrää pöydällä kokouksissa tai muissa tilanteissa, joissa on tarve yhdistää useita laitteita. Käyttäjälle tämä taas on erittäin tärkeää - ja siihen ei HDMI kykene.