Skip to content
Suomi
All posts

⚔️AV-debatti: 4K, 8K, 16K... Mihin suuntaan resoluutioiden kehitys vie?

Nimetön suunnittelumalli-Apr-11-2023-10-54-24-3947-AM

Oletko joskus pysähtynyt pohtimaan mihin suuntaan AV-teknologian kehitys on menossa resoluutioiden osalta ja mitä se tarkoittaa AV-hankintojen osalta?

Lähestyimme teemaa haastattelemalla kahta AV-asentajaamme Johania ja Juhaa mihin resoluutiokehitys on menossa ja mitä on hyvä ottaa huomioon AV-hankinnoissa.

Johan Silfver Pro-Vision-1Johan

Johan on kokenut AV-asentaja, joka korostaa toimivuuden ja skaalautuvuuden merkitystä nykylaitteilla ja kaapeloinnilla. 

Johan hakee aina järkiratkaisua, joka on käytössä ainakin seuraavat 5 vuotta ja vastaa aitoa ennustettavaa tarvetta. Hän on kriittinen kaikelle hypetykselle ja haluaa varmistaa, että AV-teknologia on käytännöllistä, kustannustehokasta ja helppokäyttöistä kaikissa olosuhteissa.


Juha taas suhtautuu hyvin positiivisesti AV-teknologian kehitykseen ja tarkkaileekin alan kehitystä tarkasti.

Juha hakee aina ratkaisua, joka on yleensä markkinoiden paras ratkaisu johonkin tiettyyn ongelmaan tai tarpeeseen. Juha tykkää AV-ratkaisuista, jotka ovat alan edelläkävijöitä ja yleensä sisältävän innovatiivisen lähestymistavan, joka auttaa ratkaisua erottumaan kilpailijoista ja on lähellä käyttäjän tarpeita.

Hän uskoo, että AV-trendit vievät meitä kohti entistä tarkempia ja yksityiskohtaisempia resoluutioita, ja hän pyrkii aina olemaan aallonharjalla AV-alan kehityksen vauhdissa.

Juha Ojala Pro-Vision-1
Juha


Mikäli teillä ovat AV-asiat ajankohtaisia ja AV-ympäristöä on tarkoitus päivittää lähiaikoina, niin ota kahvikuppi käteen ☕ ja varaa muutama minuutti lukemiselle.  Parhaimmillaan saat kahden hyvinkin eri näkökulmasta katsovan AV-asentajan mielipiteiden avulla  💎 kiteytettyä oman näkemyksesi resoluutioiden lähitulevaisuuden kehityksestä ja niiden taustalla olevista trendeistä.

Mitä edistysaskelia 4K UHD-teknologiassa voimme odottaa lähitulevaisuudessa?

Johan Silfver Pro-Vision-1Johan

Uskon, että tulevaisuudessa odotettavissa olevat edistysaskeleet 4K UHD-teknologiassa keskittyvät virkistystaajuuden kasvuun. Kunhan kaapelointi, AV-laitteet ja päätelaitteet paranevat, voidaan saavuttaa enemmän kuin tällä hetkellä yleisimpiä 30 tai 60 hertsin virkistystaajuuksia 4K-näyttöjen yhteydessä.

Tämä tarkoittaa, että alempien resoluutioiden käytöllä on tulevaisuudessa entistä vähemmän hyötyä suhteessa 4K:hon. Teknologian kehittyessä myös korkeampien virkistystaajuuksien kuten 90 ja jopa 120 hertsin käyttöönotto tulee olemaan varmasti huomattavasti helpompaa, vaikka ne eivät vielä olekaan saatavilla.


Virkistystaajuus on varmasti alue, jolla teknologia kehittyy lähiaikoina. Ihan lähitulevaisuudessa voimme odottaa virkistystaajuuksien nousevan 4K UHD teknologiassa 30 hertsistä 60 hertsiin. Virkistystaajuuden odotetaan nousevan kuluttajapuolella piakkoin jopa 120 hertsiin, josta se valuu piakkoin myös ammattikäyttöön. Esimerkiksi ammattipuolella on jo käyttäjiä, jotka hyötyvät virkistystaajuuksien lisäämisestä.

Virkistystaajuuden parantaminen on hyödyllistä erityisesti pienikokoisen 4K-kuvan tarkkuuden parantamiseksi. Tällä hetkellä standardi on 30 hertsiä, mutta voidaan odottaa, että se voi nousta jollakin aika välillä sataankahteenkymmeneen hertsiin ja jopa kahteensataan neljäänkymmeneen hertsiin. Tekniset rajoitukset voivat kuitenkin hidastaa kehitystä, joten vain aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Juha Ojala Pro-Vision-1

Juha

Missä kuvan kokoluokassa 8K:sta on hyötyä verrattuna 4K:hon?

Johan Silfver Pro-Vision-1Johan

8K:n hyödyt verrattuna 4K:hin kuvan koossa riippuvat katseluetäisyydestä. Tässä käytetään apuna ns. kultaisen kolmion käsitettä, joka tarkoittaa kolmen tekijän suhdetta: kuvan koko, katseluetäisyys ja tarvittava resoluutio. Esimerkiksi 8K-resoluution tai kuvan koon suhteen tulisi miettiä pikselitiheyttä. Kun kaapelointi ja AV-laitteet jatkavat kehittymistä, voimme odottaa 8K:n tarjoavan paremman katselukokemuksen lähempää katseltaessa. Mutta omin silmin sitä ei vielä oikein nähdä ja hyöty on vielä vahvasti teoreettista.


8K:n suurimmat hyödyt näkyvät isojen kuvakokojen kanssa. Tarkkuus paranee ja suuriakin kuvia voidaan katsoa läheltä. Varmasti huomaa mikäli olisi esimekiksi 55 tuuman 8K-näyttö työpöytäkäytössä.

Työkäytössä esimerkiksi suunnittelupuolella 8K:n tarkkuus on hyvä lisä, sillä yhden näytön avulla saa näkyville isojakin kuvia. Nykyään kovasti yleistyvät tietyissä ammattikäytöissä niin sanotut ultra wide -näytöt, joilla useampi työpöytä saadaan yhdelle näytölle.  Tällöin tulevaisuudessa 8K:n tai jopa 16K:n näytöllä tarvittavat työkalut on vieläkin helpompi levittää yhdelle näytölle niin, että läheltäkin katsottuna useita ikkunoita tai työpöytiä on auki samaan aikaan. Kuvakoon ja katseluetäisyyden rooli  tuntuu olevan käyttäjille tärkeä ja  nämä tarkkuudet mahdollistavat suuremmat kuvakoot ja niiden tarkemman tarkastelun.

Juha Ojala Pro-Vision-1

Juha

Huhuja on jo 16K resoluutiosta, mitä sillä saa lisää verrattuna 8K:hon ja 4K:hon?

Johan Silfver Pro-Vision-1Johan

Kyseenalaistan vahvasti, että onko vielä todella tarpeen siirtyä 16K-teknologiaan pitkään aikaan, sillä mitä etua se tarjoaisi verrattuna 8K:hon ja 4K:hon? 8K:ssa on toki neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4K:ssa ja 16K:ssa on vuorostaan neljä kertaa tarkempi kuin 8K. Vaikka pikseleitä onkin valtava määrä, on epäselvää, miten hyödyllistä se on ja missä vaiheessa sitä tarvitaan.

Ennen kuin tarve on määritelty, niin hintalaatusuhde voi jäädä heikoksi.


16K -resoluution hyödyt ovat siinä, että se tarjoaa enemmän informaatiota kuvasta, erityisesti läheltä katsottaessa. Suurimmat hyödyt näistä resoluutioista voisi saada ammattikäytössä suurissa kuvakokoissa ja suunnittelupuolella, jossa paljon informaatiota tarvitaan yhdellä kertaa.

Esimerkiksi 10 metriä leveä 16K-kuva ei välttämättä tarjoaisi enemmän hyötyä kuin vastaava 4K-kuva. Kuitenkin, mitä lähempänä kuvaa ollaan ja mitä enemmän sovelluksia näille teknologioille keksitään, sitä enemmän hyötyä niistä voi olla. Vaikka 4K tarkkuus voi pärjätä pitkään, on selvää että tarkkuus tulee jatkossa kehittymään. Huhuja onkin jo liikkeellä 32K-resoluution testauksesta valmistajilla, mutta aika näyttää kuinka teknologia tulee kehittymään tulevaisuudessa.

Juha Ojala Pro-Vision-1

Juha

 

 

Miten pysyä aallonharjalla kuvantarkkuuteen liittyvissä trendeissä?

Johan Silfver Pro-Vision-1Johan

Välttämättömien kuvantarkkuus-trendien seuraaminen voi olla hankalaa, sillä uusimpien teknologioiden hankkiminen voi johtaa siihen, että ostetaan enemmän kuin tarvitaan. Miksi ostaisit 8K:n, kun 4K tai Full HD riittää? Kuten mainittu, uusien laitteiden hankkiminen voi olla kallis investointi. Tärkeintä on harkita, mitä tarvitset ja mitä et tarvitse. Aallonharjalla pysyy kun varmistaa, että panostaa vain tarpeellisiin ominaisuuksiin eikä itsellensä turhiin.


Kuvatarkkuuden osalta tapahtuu jatkuvaa kehitystä, joten jos haluaa pysyä aallonharjalla kuva tarkkuuteen liittyvissä trendeissä, oleellista on seurata valmistajia tiiviisti.

Näin asentajana on erittäin mielenkiintoista tarkastella, millä tavoin kuva saadaan jatkossa siirrettyä. Vaikka esimerkiksi USB-C pystyy lyhyillä matkoilla siirtämään dataa riittävästi vaativiinkin tarpeisiin, niin vielä on auki millä teknologioilla ja siirtolinjoilla, niin sanotut pitkät kaapelointivedot pystytään tekemään.

Kaapelointi ja AV-laitteet kehittyvät kovaa vauhtia jo, jotta saadaan kuljetettua kuvaa pidempiä matkoja. Esimerkiksi AV over IP on yksi vaihtoehto, mutta siinäkin verkon kaistojen leveys tulee jossain vaiheessa vastaan.  Tämä tarkoittaa, että vaikka se kaukaiselta tuntuukin, niin jossain vaiheesa tulevaisuudessa saattaa olla tarpeen siirtyä käyttämään kuitukaapeleita AV-kuvan siirtämiseen.

Juha Ojala Pro-Vision-1

Juha

 

 


Oli kyseessä pieni neuvotteluhuoneen uusiminen tai ison auditorion, on jokaisella organisaatiolla aina omat erityistarpeensa. Usein lopullinen hankintatarve asettuukin tarve, budjetti ja aikataulusyistä  jonnekin Järki-Johanin tai Johtava-Juhan esimerkkien väliin. Siksi suosittelemmekin hankintaan liittyvissä asioissa kääntymään ammattitaitoisen AV-asennusfirman puoleen, joka voi auttaa sinua löytämään sen kaikkein sopivimman ratkaisun tarpeisiisi.

Onnistuimmeko vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi vai heräsikö jokin aihetta hipova kysymys? Siinä tapauksessa jatketaan mielellämme keskustelua kanssasi. Meille voi soittaa 041-3118412 (Allan) tai jätä yhteystietosi meille niin otamme yhteyttä!

Mikäli puhelimen tai lomakkeen sijaa haluat varata suoraan ajan kalenterista myynnin kanssa, niin se onnistuu myös helposti alla olevasta kalenterista.